RSS

Пълнени чушки с ориз и гъби

29 Ноем

Необходими продукти:

10-12 червени чушки
4 скилидки чесън
2 стръка целина

за плънката:

300 г ориз
300 г стерилизирани гъби
2 моркова
1 глава кромид лук
8 с. л. олио
1 кубче гъбен бульон
2 щипки естрагон
сол и черен пипер на вкус

за соса:

1 с. л. брашно
1 с. л. доматено пюре
сол на вкус 

Начин на приготвяне:

* Нарязаните надребно лук и моркови се запържват за 1-2 минути в сгорещеното олио, прибавят се отцедените от маринатата гъби и се разбърква.
* Пържи се 2-3 минути и се добавя почистеният и измит ориз, който се пържи до стъклено. Залива се с 300 мл вряла вода, овкусява се със стритото кубче бульон и се разбърква. Изчаква се оризът да поеме водата и се овкусява с естрагона, черния пипер и солта.
* Чушките се почистват от семето и се пълнят с приготвената плънка.
* Подреждат се в тава, в която са поставени целите стръкове целина и небелените скилидки чесън, заливат се с 1 пръст вода.
* Пекат се в предварително загрята фурна около 30 минути при температура от 180 градуса.
* Брашното за соса се запича на сух тиган до златисто и се залива с 1 1/2 ч. ч. студена вода. Добавя се доматеното пюре и се бърка, докато се разтвори.
* Сосът от изпечените чушки се прецежда и с него се разрежда брашнено-доматената каша, като се разбърква.
* Прибавя се намачканата месеста част от изпечения с чушките чесън, овкусява се със сол и се оставя да ври, докато започне да се сгъстява.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: