RSS

Пита за Бъдни Вечер

28 Ноем

Продукти:
1 кг. брашно
2 с.л. захар
кубче мая
60 мл. олио
1 ч.ч. вода
щипка сода бикарбонат
1 с.л. сол

Начин на приготвяне:
Захарта, маята и водата се разбъркват добре. Остава се да шупне. Брашното се пресява със содата и солта. Оформя се кладенче и в него се изсипват шупналата мая и олиото. Замесва се средно твърдо тесто, което се оставя за 10 минути. От тестото се отделя едно топче колкото юмрук, с което ще се украси питата. Оформя се питката, слага се парата и се прави украсата – от отделеното тесто се разточват въженца, които се оформят на кръстчета или други фигурки по избор. Питата се покрива и се оставя да втаса поне 30 мин. Пече се в умерена фурна на 170 С. Пет минути преди да се извади,питата се намазва със смес от 2 с.л. вода и 1 с.л. олио.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: